Tal av Ukrainas president 06.03.22

Jag har precis blivit informerad om ett missilangrepp på Vinnytsya – 8 missiler. Mot vår stad, mot vår fredliga goda Vinnytsya som aldrig har hotat Ryssland på något sätt. Missilangrepp, hårt, cyniskt. Helt förstörd flygplats. De fortsätter att förstöra vår infrastruktur, våra liv som vi har byggt, våra föräldrar, våra förfader och förmoder. Generationer av ukrainare. Vi upprepar varje dag att stänga himlen över Ukraina. Nära för alla ryska missiler, för ryska stridsflyg, för alla dessa terrorister. Gör en humanitär luftzon – utan missiler, utan luftbomber. Vi är människor, och det är er humanitära plikt att skydda oss, att skydda människor. Och du kan göra det. Om du inte gör det, om du inte ger oss åtminstone flygplan så att vi kan skydda oss, finns det bara en slutsats – du vill också att vi dödas väldigt långsamt. Det är också världens politikers och västerländska ledares ansvar idag och för alltid.